Negoci col·laboratiu: les claus de l’economia col·laborativa

Construir una empresa innovadora, sostenible i lucrativa no és una feina fàcil. Però si ens associem amb altres professionals, això pot canviar! És d’aquesta manera com sorgeix el model de negoci col·laboratiu, donant lloc a organitzacions amb sinergies divergents i convergents que canvien les normes del joc.

 

Però, que és un negoci col·laboratiu? És aquell que ofereix serveis mitjançant plataformes col·laboratives, creant un mercat obert per a la compra de productes o serveis oferts normalment per particulars. En aquest mètode intervenen tres agents: prestadors de serveis, usuaris i intermediaris. Aquests participants es connecten a través de la plataforma i faciliten les transaccions entre ells.

D’aquesta idea podem extreure les principals característiques d’un negoci col·laboratiu:

  • Intercanvis de productes o serveis.
  • Utilització dels recursos dels individus.
  • Possessió o accés temporal dels productes o serveis, normalment a canvi d’una tarifa.
  • Millor ús i aprofitament dels béns poc utilitzats.
  • Una plataforma digital que posa en contacte a les diferents parts per vincular oferta i demanda.
  • Els béns prestats poden ser productes, serveis, recursos, coneixements, experiència o temps.
  • Desconfiança en les institucions tradicionals o certs sectors del mercat.
  • Preocupació ambiental enfocada a l’aprofitament de recursos i a la reducció de la producció.
  • Desplaçament de l’empresa com figura central per ficar en el seu lloc a les persones.
  • Renovació d’ofertes tradicionals proporcionant serveis nous o complementaris.

¿Quins són els beneficis de muntar un negoci col·laboratiu?

 

El primer de tots és que l’empresa es lucra de la creació d’una plataforma que sustenta en gran manera la mà d’obra de tercers, aquest model de negoci fomenta les possibilitats d’emprendre.

 

El segon benefici és que la persona que exerceix com proveïdor de serveis es beneficia del sorgiment de nous models de negoci. També pot gestionar la seva càrrega de treball i el seu horari laboral i inclús agafar un segon treball per complementar el primer.

 

El tercer benefici és que el consumidor té comunicació directa amb el proveïdor dels serveis i accés a una major oferta de béns a un preu més atractiu, així com l’opció d’utilitzar un bé sense necessitat de tenir-lo en propietat. 

I finalment, un altre benefici són les idees de negoci que han sorgit basades en aquesta idea afavoreixen la sostenibilitat, l’aprofitament dels recursos i l’amortització dels productes en allargar la seva vida útil, per la qual cosa l’economia col·laborativa també se sustenta en la conservació del medi ambient.

 

Sabies que dos grans exemples de negocis col·laboratius són Aribnb i BlaBlaCar?

 

Som el Business Center de Badalona, ​​per donar visibilitat i possibilitats al teu negoci. A Espai 114 junts formem un equip; volem inspirar-te i acompanyar-te.